10 Kasım 2015 Salı

Karanlıkta Diyalog (Dialogue İn The Dark)

   Girişte tavsiye de bulunacağım bu sefer. Kesinlikle gidin. Kaçırmamanız gereken hayatınıza farklı bir bakış acısı getirebileceğiniz bir sanat galerisi. 
   Karanlıkta Diyalog.. Görme engelli insanları anlamamız için yapılmış harika bir platform. En sevdiğinizin yüzünü görememeyi, denizin mavisini, gülün kırmızısını göremediğinizi bir düşünün. Bizlere çok uzak geliyor değil mi ? Çok zor ve acımasız bir hayat gibi bakıyoruz. Nasıl hissettiklerini merak ediyor musunuz ? Onların düşüncelerini dinlemeyi ? İşte tam bunun için kurulmuş bir sanat galerisi.
   
   Metrolara bindiğimizde veya billboarda dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama zamanında kız arkadaşımla oradan gördük. Değişik bir şey olduğunu düşündük yorumları okuduk, araştırdık ve gitmeye karar verdik. Ama oraya vardığımızda hala nasıl olacak yani ne yapacağız gibi sorular vardı kafamızda. İlgilenen insanlar çok sıcak kanlı. Mükemmel ilgileniyorlar. Olay şöyle gelişiyor. Herhangi bir ışık veren bir şeyle giremiyorsunuz içeri bunlardan arınıyoruz ilk başta. Bir rehber veriliyor ki rehberler gerçekten çok kıymetli insanlar. Görme engelli hepsi ve size öncülük edip hayatlarını paylaşıyorlar yaklaşık bir, bir buçuk saat kadar. 

     Öncelikle rehberinize istediğiniz soruyu sorun sohbet edin tadı böyle çıkıyor. O kadar iyi insanlar ki kendileriyle çok barışıklar ve bizlere de rahat olmamızı tavsiye ediyorlar. Beyaz bastonumuzu alıyoruz elimize. Tanışa tanışa hiç bir yer görmeden duvarlara tutuna tutuna yön göstericiniz ile beraber gidiyoruz. Bazen bir banka oturup sohbet ediyoruz bazen gemiye biniyoruz. Hayatın bütün zorluklarını anlıyoruz görme engellilerin. İçerik pek fazla vermek istemiyorum. Ama sadece şu an kalktın ve odanızdan gözünüz kapalı salona gitmeye çalışın. Ne demek istediğimi anlayacaksınız. Bu insanlar trafikte karşıdan karşıya geçiyor. Toplu taşıma araçlarına biniyor. 

   Demek istediğim bilinçlenmek ve onların nasıl hissettiğini anlamak için gidin ve bunu yapın. Kız arkadaşımla çok ama çok eğlendik. Rehberimiz Engin Grantepe'ydi. Harika bir insan çok güldürdü bizi. En başta çekingen davrandık ama sonra istediğimiz soruyu sorduk eğlendik. Herkese çok teşekkür ederiz. Böyle güzel temiz insanlarla beraber olmak bizi çok mutlu etti. Sizlere tavsiyemiz gidin ve bu duyguyu yaşayın.

   Onların bizden eksikleri yok. Onlar duygularıyla hareket eden insanlar. Bir çoğu her şeye daha duyarlı. Göz yalan söyler. Kulak yalan söyler. Ama gönül yalan söylemez.
  Günlük hayatımızda da empati kurarak yaklaşırsak böyle insanlara emin olun insanlığın güzel yani her zaman baki kalacaktır. Çok teşekkür ederiz. Umarım gidip görürsünüz.


Adres; Gayrettepe Metro İstasyonu Sergi Alanı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder